SPELREGELS DAMMEN PDF

The Goal of Chess. The goal of chess is to checkmate the other king, then you have won the game. Check is when the king is in danger. Checkmate happens. Dammen – KNDB webshop. > Koopgids dammen ยท > Spelregels. Tonen als Foto- tabel Lijst. Producten van Sorteer op. Positie, Product Naam, Prijs. Dammen, ook wel bekend als ‘checkers’ of ‘draughts’ in veel landen, is een van Dammen heeft simplistische regels die iedereen snel kan begrijpen en leren.

Author: Bajar Shakagar
Country: Madagascar
Language: English (Spanish)
Genre: Technology
Published (Last): 23 April 2011
Pages: 433
PDF File Size: 12.90 Mb
ePub File Size: 14.82 Mb
ISBN: 891-5-12857-370-8
Downloads: 99855
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Nakazahn

Als een toren op zijn beurt wordt oversprongen, wordt alleen zijn bovenste steen tot slaaf gemaakt. De Dammen regels zijn vrij eenvoudig te leren.

Welkom op deze Dammen Fan site

Informatie Gebruikersportaal Snelcursus Hulp en contact Donaties. In Nederland werd het in het begin van de 18e eeuw gespeeld onder de naam Molkwerums dammen.

Het spel van dammen heeft wortels die ver teruggaan tot helemaal naar voor Christus in de Egyptische kunst en het bleef populair voor jaren en jaren. Als een steen de overkant van het bord bereikt, wordt hij tot officier gepromoveerd, gekenmerkt door de vervanging van de betreffende steen door een verschillend gekleurde steen.

De bewegingen van de stenen is als bij dammen: Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie. Het doel van het spel is alle stenen van de tegenstander af te nemen of hem elke mogelijkheid te bewegen te ontnemen. We moeten een aantal plannen uitgewerken in het spel. Hoewel er een aantal variaties zijn, is de meest gespeelde versie is Anglo-Amerikaanse versie de standaard.

Welkom op deze Dammen Fan site | UltraCheckers

De stukken bewegen enkel diagonaal en de stukken van de tegenstander worden gevangen door erover te springen. In Friesland werd in de 19e eeuw alleen Fries spelregesl. Een plagiaatversie van het spel werd in in de Verenigde Staten op de markt gebracht spelrfgels de naam Stax. We moeten in staat zijn om gebieden te controleren op het bord. Overgenomen van ” https: De Dambond Fries Spel werd in opgericht, en vanaf dat moment werd er georganiseerd gespeeld met club- en persoonlijke kampioenschappen.

In tegenstelling tot bij dammen worden de geslagen stenen van de tegenstander niet van het bord verwijderd, maar tot “slaaf” gemaakt, wat inhoudt dat ze onder de eigen overspringende steen geplaatst worden.

Deze damvariant was in de 18e eeuw epelregels in Frankrijk bekend onder de naam Babylonisch damspel. Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 7 sep om De rijen hebben afwisselend 4 en 3 velden.

Dammen heeft simplistische regels die iedereen snel kan begrijpen en leren, maar tegelijkertijd heeft het moeilijke strategische concepten voor degenen die verlangen naar een diepe intellectuele uitdaging.

Stenen van de tegenstander kunnen en moeten geslagen worden als ze schuin voor de eigen steen staan en het veld erachter vrij is. Zie de gebruiksvoorwaarden voor meer informatie. De middelste rij is in eerste instantie vrij. In die tijd werd het spel trouwens Alquerque genoemd.

Men speelt het op een 8×8 bord op hetzelfde bord als schakenmet 12 schijven per speler. Hulpmiddelen Links naar deze pagina Verwante wijzigingen Bestand uploaden Speciale pagina’s Permanente koppeling Paginagegevens Wikidata-item Deze pagina citeren.

Lasker ontwikkelde het spel in als variant op het Engelse damspel en het Russische damspel Bashni. De huidige Friese naam voor Molkwerum is Molkwar. We moeten leren hoe we dit kunnen uitbuiten om zo de overmacht op het bord te krijgen. Damvariant Sport in Friesland Dammen in Nederland. Er is ook een nieuwe wedstrijdvariant van het Fries dammen: Andere spelers zetten vallen op voor hun tegenstander op bepaalde locaties op het bord.

Ook deze eenvoudige variant levert slechts weinig remises op.

Fries dammen

De twee spelers zetten om beurten. We moeten proberen om elke beurt zo veel mogelijk in ons voordeel te krijgen.

Dammen, ook wel bekend als ‘checkers’ of ‘draughts’ in veel landen, is een van de meest populaire bordspellen ter wereld en wordt gespeeld door twee spelers beurt per spelergels. In deze periode werden honderden wedstrijden uitgeschreven door kasteleins, waarbij er dikwijls om prijzen ter waarde van een weekloon werd gespeeld. Door een geforceerde slaan kunnen we de tegenstander een zet dwingen hij niet wil doen. Ook in dat spel wordt in acht richtingen geslagen.